Mathys bv 

Aannemer algemene bouwwerken

Bedrijfsinfo

Realisaties

Huidige werf

Bouwkundige begrippen

De Bouwgids

Bouwfun

Contact

Bouwlink

Immo
Update 27/09/22

Kroonlijst

De opgaande muren van oude gebouwen worden doorgaans beŽindigd door een spel overstekende bakstenen of bij middel van dito natuurstenen met lijstwerk, kroonlijst of kornis genaamd. (Zie, bij vergelijking ook, de Griekse,
de Romaanse en de Gotische architectuur).
Hierbij een kornis in baksteen

Men spreekt ook wel van kornis als het een houten dakgoot geldt, maar dit is min nauwkeurig. Wij hebben het op deze plaat dus eigenlijk te doen met twee dakgoten. Dakgoten (van gieten) zijn dus uithollingen in hout, met lood, koper of zink bezet, voor het afvoeren van het hemelwater.

Zij liggen op de muren, al of niet met voorsprong, en zijn zeer verscheiden zoo van vorm als van constructie. Dikwijls bestaan ze uit schraagbalken waarop en waartegen planken, om greppel te vormen; de voorste plank is recht of noesch en draagt soms de druiplat.
Winkelhaakijzers, eigenlijk kroonankers of neusijzers, in de dikte van het hout ingelaten, verstevigen het werk. Soms zijn ze zichtbaar en kunnen dan decoratief behandeld worden. De plaat geeft een voorbeeld van beide gevallen.
Men ziet ook op de tekening hoe de muurplaten met het scheerbeen van de kap kunnen verbonden worden tot betere spanning.

zie detail

Terug naar Bouwkundige begrippen